top of page

Zoek en je zult nooit vinden

Het pad van bewustwording is er een vol bergen en diepe dalen. En alle bergen en diepe dalen hebben enorm veel te leren. Over jezelf, over de ander, over het leven, zelfs over het universum. “Maar Pim, ik wil toch potverdikke geen dalen”. Nee natuurlijk niet. Niemand wil de dalen, we willen alleen de (het liefst gouden) bergen. Veel mensen krijgen tijdens succeservaringen of het gebruik van psychedelica of wat dan ook een hint van deze gouden bergen. Wat onoverkomelijk leidt tot een sterke roeping: Om ditzelfde gevoel weer te ervaren, het liefst blijvend. Want dit gevoel gaat verder dan de bevrediging die het bereiken van een doel geeft. Het is een gevoel van eenheid, van flow, van goddelijkheid.


Dus verliezen we onszelf vaak in het zoeken naar nog fijnere ervaringen. Healing sessies, diepe concentratiestaten, psychedelica, tantra. Alles om het diepe verlangen naar dit gevoel te bevredigen. Maar wat je ook doet, niets kan je nog datzelfde gevoel brengen. En dat is de realiteit: Wat je ook doet, het zal je nooit eindeloze bevrediging geven. De kosmische grap, die op dat moment dat je je dit begint te beseffen helemaal niet zo grappig is, is dat juist dit besef de sleutel is naar eindeloze bevrediging. Stoppen. Met. Zoeken. En. Dit. Moment. Gaan. Omarmen. Dat is een wat onder andere meditatie doet: Leren zijn met wat is, zonder dit moment te willen veranderen. Want zodra je op zoek gaat naar gouden bergen, vind je uiteindelijk diepe dalen. Altijd.


Eigenlijk is het pad van bewustwording er een van falen. Gefrustreerd raken van de eindeloze onbevredigende zoektocht naar gouden bergen totdat je niet meer kunt. En als je met je handen in je haar zit en je beseft dat je het nooit gaat vinden, KIEKEBOE! Vrede.


Uiteindelijk vindt je niets. Geen gouden bergen, geen diepe dalen, zelfs niets wat jij nog een persoon kunt noemen. En paradoxaal genoeg is dat de grootste bevrijding die je ooit zult ervaren, want als je niemand bent heb je niets meer nodig om tevreden te zijn.


Meer lezen over het pad van bewustwording? Klik Zou je wat hulp kunnen gebruiken bij de zoektocht? Klik

Liefs,


Pim


89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page