top of page

Trauma deel 2: De vereniging van tegenstellingen, het projectiemechanisme en de weg naar heelheid.

Waar we in deel 1 gekeken hebben naar de betekenis van trauma en de werking van het splitmechanisme, gaan we in dit deel dieper in op het projectiemechanisme en het helingsproces. Let's dive in!


Er zijn honderden verschillende therapievormen, maar ze gebruiken allemaal dezelfde bron: Bewustzijn. Bewustzijn is de oorspronkelijke bron en alles wordt gespleten uit deze bron. Om heel te worden zullen we terug moeten keren naar deze bron en alle delen in onszelf moeten confronteren die ons hebben doen geloven niet heel te zijn.


Dit is geen makkelijke weg. Want in plaats van de energetisch/emotionele lading in onszelf te projecteren op de buitenwereld en de andere persoon als dader aan te wijzen, zullen we de pijn in onszelf moeten dragen. Wetende dat dit de enige weg is van verlossing van die pijn. Wetende dat onze buitenwereld een spiegel is van onze binnenwereld en onze eigen onbewuste onderdrukte pijn manifesteert in de buitenwereld, totdat je de uitnodiging aan gaat om het bewust in jezelf te doorvoelen.


Trauma: Gespleten delen van jezelf

Trauma is per definitie een deel wat te intens voor je was om te ervaren, waardoor dit "deel" als het ware gespleten wordt van je hele zelf. Maar trauma ontstaat niet alleen door heftige levensgebeurtenissen die op dat moment niet verwerkt konden worden. Het wordt ook overgegeven van generatie op generatie. Daarom wijzen veel eeuwenoude spirituele tradities erop dat je ware zelf vinden enorm hard werken is. Je bent het vanaf je geboorte, maar alle traumalading van je voorouders en zelfs de cultuur waarin je je bevindt weerhoudt je ervan om je heelheid te ervaren. En met heelheid bedoel ik een perceptie van totale verbinding. Een perceptie waarin je je niet meer afgescheiden kunt voelen van de wereld, maar jezelf ziet als micro-kosmos van de Kosmos.


Heelheid ontstaat vooral uit het kunnen dragen van zowel het licht en het donker. Het licht symboliseert vooral wat je wél wil zijn en tegelijkertijd bewust van bent. Het donker symboliseert het onbewuste, waar de intense lading van trauma is opgeslagen en tegelijkertijd je eigen schaduw leeft. De schaduw, dat alles omvat wat je niet wil zijn, maar tegelijkertijd (onbewust) wel bent. Want in deze duale wereld is er geen licht zonder donker. Zonder dat je het door hebt wordt je eigen schaduw geprojecteerd op de buitenwereld, waarbij het projectiemechanisme je laat geloven dat het aan hen ligt dat je je zo voelt. De realiteit is dat ieder vervelend of irritant persoon een uitnodiging voor jezelf is om je schaduw te integreren. Juist door hetgeen wat onbewust was, bewust te maken.De vereniging van tegenstellingen

Carl Gustav Jung, net zoals vele andere mystici voor hem, kreeg ditzelfde inzicht tijdens zijn eigen reis door het onbewuste. Zijn complete psychologische model heeft dan ook het inzicht van coincidentia oppositorum als bron: De vereniging van tegenstellingen. Hij zag in dat heelheid, wat hij "het Zelf" noemt, alleen kan worden bereikt door een proces van bewust maken wat onbewust is. Inclusief je schaduw en trauma's die zich schuil houden in het onbewuste. Klinkt eenvoudig, maar dit wil tegelijkertijd zeggen dat de fysieke, emotionele en mentale "lading" van zowel de schaduw als trauma doorvoelt en geïntegreerd moet worden om weer onderdeel te worden van wie je in werkelijkheid bent. Een proces wat pijnlijk is en hierdoor het liefst vermeden wordt door de pijn-vermijdende mens.


Waar andere therapievormen zich voornamelijk richten op het creëren van een gezond zelfbeeld, realiseerde Jung zich dat dit proces een overstijging van het beperkte egoïsche perspectief teweeg kan brengen. Het is een lange reis naar je unieke ziel, die inherent heel is en diep verbonden met de Kosmos als reflectie ervan.


Als we ons eigen trauma, zowel persoonlijk als de mensheid als geheel, niet ont-laden, zal het splitmechanisme alleen maar erger worden. Want het is dit splitmechanisme dat leidt tot polarisatie en projectie. Uit vermijding van de door onze moeder veroorzaakte pijn, projecteren we de duivel op iedere vrouw die dezelfde pijn in ons triggert. Zo worden we onbewuste slaven van het pijnvermijdende mechanisme. Alsof ons gedrag wordt geleid door demonische krachten buiten ons bereik wordt projectie automatisch en onbewust, waardoor we gaan geloven dat de projectie "waar" is. Alleen door dit projectiemechanisme te doorzien en de pijn in jezelf te doorvoelen helpt je om alle kwijtgeraakte delen van jezelf weer op te rapen, hoe pijnlijk het soms ook kan zijn.


Het splitmechanisme, het onderdrukken van intense emotioneel/fysieke lading in het onbewuste waarbij een deel van jezelf wordt afgesplitst, leidt dus tot het projectiemechanisme. En het projectiemechanisme is zo subtiel, dat het constante beoefening vraagt om niet in de greep te zijn van dit illustere principe.


Het projectiemechanisme uitgelegd

Laat me proberen het projectiemechanisme op een eenvoudige manier te visualiseren:


In eerste instantie wordt het trauma onderdrukt, waardoor je simpelweg onbewust bent van de macht die het pijnvermijdende mechanisme over je heeft. Dit leidt tot onbewuste projectie. Wat is onderdrukt in het onbewuste, manifesteert zichzelf in de buitenwereld als de vijand of bron van onze pijn:Door introspectie in de vorm van therapie, meditatie of welke spirituele beoefening dan ook, kun je plotseling bewust worden van de daadwerkelijke bron van het trauma: Niet in de buitenwereld, maar in jezelf. Ineens besef je dat je de emotioneel/fysiek/mentale lading van het trauma hebt vermeden. Niet bewust, want je was onder de macht van het projectiemechanisme. Dit is geen leuke fase, want het is de start van een oorlog in jezelf. Als een alchemistisch proces start je lichaam-geest het trauma te integreren door de tegengestelde krachten in bewustzijn uit te laten spelen. Zonder ermee te identificeren! Want bewustzijn zelf is onaangetast, stil, van nature oordeelloos en accepterend.


Dit alchemistische proces kan voelen alsof er immense natuurkrachten in jezelf aan het werk zijn. Maar net zoals een diamant ontstaat uit de immense druk van tegengestelde krachten, ontstaat heelheid door deze soortgelijke krachten in jezelf te laten bewegen. Want uit deze frictie van tegenstellingen ontstaat een derde, overstijgende kracht. Het bewustzijn van de tegenstellingen in jezelf, zonder met een van de kampen te identificeren. Dit overstijgende bewustzijn is de cirkel rondom het Jin & Yang symbool en tegelijkertijd het einde van het projectiemechanisme gerelateerd aan dit specifieke thema. Want doordat je de bron van de pijn, voordat de projectie plaats vindt, in jezelf hebt doorvoelt en verwerkt, verdwijnt de noodzaak om uit pijn-vermijding de slachtoffer als dader van je pijn aan te wijzen.

De weg naar Heelheid

De weg naar heelheid begint bij de realisatie dat jouw realiteit niet objectief is, maar subjectief. Dat je buitenwereld een spiegel is van je binnenwereld. En dat er een dieperliggende intelligentie regeert die je levensthema's voorhoudt als uitnodiging om de onderdrukte delen van jezelf weer te integreren.


Dit is geen makkelijke of pijnvrije weg. En dat is precies de reden waarom zoveel mensen ervoor kiezen om in de negatieve feedback loop van pijn-vermijdend gedrag te blijven. Het effect daarvan zie je op wereldschaal uitspelen, waarbij ieder land/wereldleider/buurman gebruikt wordt als projectiekanaal om je inwendige frustratie op te ventileren. Een betere wereld begint dan ook letterlijk bij jezelf, want door het projectiemechanisme in jezelf te doorzien en de pijn eronder te doorvoelen wordt jij in ieder geval een van de zielen die zowel het donker als het licht in zichzelf kan dragen. Zodat het donker niet meer in de vorm van geweld, oorlog of misbruik op de buitenwereld geprojecteerd hoeft te worden. Dat begint al bij de simpele vraag in ieder moment: Wat zegt dit over mij?

Maar het kan helpen om ondersteuning te krijgen bij dit proces. Als je het gevoel hebt dat er van alles mag zijn ontstaat er ook van alles. Daarom kan therapie of coaching, of hoe je het ook wil noemen, zo helpend zijn. Van mens tot mens. Beide kwetsbaar en ruimte gevend aan het intelligente helingsproces dat weet wat het moet doen in ieder moment.


Keertje ervaren? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek!

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page