top of page

Lijden = Pijn x Weerstand

Stel dat je geraakt wordt door een steentje die uit de lucht komt vallen. Natuurlijk vloeit daar pijn uit voort, maar is dat alles wat er uit voort vloeit?


“Waar kwam die steen vandaan”? “Hoezo moet mij dit weer gebeuren”? “Ik heb ook altijd pech” “Ik zal wel weer de hele week last hebben van mijn schouder door die rotsteen” “Mijn leven is eigenlijk een grote opstapeling van rotmomenten”

Herkenbaar? Dit is de 2e steen, en de 3e, 4e, 5e en ga zo maar door. De enorme vloedgolf aan mentaal geklets die van een relatief licht onprettig gevoel (lichamelijke pijn) een gigantische massa aan mentale en fysieke ontevredenheid teweeg brengt. Want negatieve gedachten leiden tot negatieve emoties, leiden tot onprettige sensaties, leiden tot negatieve gedachten enzovoorts. Oftewel, we komen in een negatieve feedback loop van zelf-veroordeling terecht waardoor we steeds ongelukkiger worden.


Deze negatieve feedback loop kun je stoppen, zelfs voordat er een loop ontstaat. De lichamelijke pijn de lichamelijke pijn laten, zonder weerstand, zonder projectie van hoe het in de toekomst zou kunnen zijn. Hoe? Door ervan bewust te worden. Door precies waar te gaan nemen wanneer je mind weer eens verzinkt in zelf-veroordelende verhalen door een negatieve gebeurtenis en jezelf te bedanken als je bewust wordt van dit moment, begin je met het langzaam opnieuw conditioneren van je mind. Inderdaad, door een positieve feedback loop te creëren! Langzaam zal je mind steeds sneller en sneller herkennen wanneer er weerstand is tegen de realiteit, oftewel de 2e steen, en hierdoor wordt de cyclus gebroken voordat je jezelf helemaal in de put laat praten door het duiveltje in je hoofd.


Oké, misschien is het wel verstandig om het egootje eens te laten bedenken hoe het in godsnaam mogelijk is dat er een steen uit de lucht komt vallen. Want de realiteit omarmen betekent niet dat je een deurmat moet worden.


Wil je leren loslaten? Het begint bij bewustwording. En daar kan ik je bij helpen! In mijn studio bied ik Begeleide groepsmeditaties aan, maar ik kan je ook individueel begeleiden naar bewustwording.


Liefs,


Pim


484 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page