top of page

Hoe een One Day Retreat je welzijn kan versterken

Misschien hoor je het om je heen steeds vaker. Kennissen die de drukte van de maatschappij voor een dag achter zich laten. Om weer "tot zichzelf" te komen, om rust te vinden, om te ervaren wat er aandacht nodig heeft in hun lichaam & mind. Misschien begrijp je ze niet, want waarom zou je de stilte opzoeken? Soms is er onbegrip vanuit subtiele angst voor wat daar verborgen is. En soms omdat je het simpelweg niet nodig hebt. Maar waarom zijn je kennissen zo lovend na hun One Day Retreat? Wat is het überhaupt? En wat voor effect heeft een One Day Retreat op je welzijn? In deze blog neem ik je mee om antwoord te vinden op die vragen.


Wat is een One Day Retreat?

Een dag van bezinning. Of de dag gevuld is met meditatie, yoga, plantmedicijnen of dansrituelen maakt niet zo veel uit. Het gaat erom dat je jezelf die dag complete aandacht geef. Je gedachten, je emoties en de sensaties in je lichaam. Vaak wordt je pas bewust wat er in je speelt als je de tijd neemt om dit te mogen ervaren. Dat is waar een One Day Retreat voor bedoeld is.


Vaak heeft de dag een vast programma zodat je zelf zo min mogelijk hoeft te plannen. Dat moet je in het dagelijkse leven al genoeg. Op deze dag mag je de momenten op je af laten komen, vaak zonder te weten wat er in een volgend moment gaat gebeuren. Dit kan onwennig zijn, maar ook bevrijdend. Tijd is relatief. Een avondje spenderen met een goede vriend kan voelen als 30 minuten, terwijl die kleine taak waar je echt geen zin in hebt kan voelen alsof het je 4 uur van je leven kost. Tijd leert ons wat wij fijn vinden. Waar ons hart voor open gaat. En als je hart open gaat verdwijnt de lineariteit van tijd.


In deze dag krijg je oefeningen die gericht zijn om je aandacht te helpen richten. Concentratie meditatie of aandachtige yoga, uiteindelijk gaat het om bewustwording. Leren om langzaam afstand te nemen van je gedachten en emoties. Om ze van een afstandje te mogen observeren. Waarom? Omdat dit je de ruimte geeft om te verwerken. Als je versmolten bent met gedachten en emoties is er geen ruimte voor heling. Dan ben je de gedachte. Dan ben je de emotie.


Onze meditatieruimte, waar jij mag ervaren wat aandacht nodig heeft

Het effect van een One Day Retreat op je welzijn

Je kunt deze dag zien als een reset-moment voor je zelf. Thema's waar je onbewust al een tijdje mee worstelt kunnen uit het niets naar boven komen. En door deze bewust te ervaren, komt er duidelijkheid. Een mooie metafoor is zand in een glas water. Als je het glas schudt wordt het water troebel en kun je niet helder zien. Maar als je het lang genoeg laat staan, wordt het vanzelf helder. Het onbewustzijn werkt ook zo. Het geeft je antwoorden, soms op vragen waarvan je niet eens wist dat ze er waren, puur door de stilte te trotseren. Dit helpt je om actie te nemen in je leven. Om uiteindelijk de beslissing te nemen die al zo lang in je gedachten rondspookte. Waarvan je stiekem al wel aanvoelde dat dit de enige juiste beslissing was.


Soms is er geen antwoord nodig, maar vraagt wat er in je verschijnt simpelweg om aandacht. Misschien pijnlijke gebeurtenissen die je eerder in je leven hebt mee gemaakt die je nooit echt verwerkt hebt. Waarbij verwerking simpelweg is het compleet toe laten van de fysieke, mentale en emotionele pijn die voort kwam uit de specifieke gebeurtenis. Iedere emotie wil gevoeld worden, wil aandacht krijgen en voltooid worden. Niet door er mee samen te smelten, maar door het vanuit het objectieve bewustzijn te observeren. Door het geven van aandacht van deze onverwerkte gevoelens merk je dat je vrijer wordt. Vrijer in je lichaam, rustiger in je hoofd, vrijer in het leven. Een spiritueel pad is niets meer dan dat, steeds vrijer worden op deze vlakken. En deze weg gaat altijd gepaard met pieken en dalen, expansie en contractie. Net zoals de winter over gaat in de lente en je na het beklimmen van een berg altijd weer naar beneden moet.


Wil je zelf een One Day Retreat ervaren?

Samen met mijn vriendin Mas begeleiden we dit jaar 4 one day retreats, ieder met een eigen thema.

Alle dagen zijn gevuld met meditatie, een voetreflexbehandeling, muzieksessie, wandelingen, heerlijk voedsel en natuurlijk Stilte!

De data voor 2023 zijn:

  • 26 februari - Liefde is...

  • 7 mei - Flow, leren surfen op de golven van het leven

  • 27 augustus - Focus, leven met aandacht

  • 10 december - jezelf kennen als weg naar vrijheid

Reserveer je kussen hier. De plaatsen stromen vol, dus wees er snel bij! *mailen kan via withpimstudio@gmail.com

42 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page