top of page

Focus

ls je echt kijkt, zie je dat de wereld om je heen danst, en dat jij mee danst op het ritme van het leven.


Als je echt voelt, voel je dat je gevoeliger bent dan je ooit had kunnen bedenken.


Als je echt hoort, hoor je in de stilte de bron van leven zelf, rustig ademend in ieder moment.


Maar we hebben niet geleerd om echt te kijken. Of echt te voelen. Laat staan te luisteren. Echt ervaren vraagt om focus. Om je mind niet meer te laten bepalen waar je aandacht op gericht is. Om de wereld in volle glorie te zien, voordat je mind de filterlaag van woorden, labels en concepten er op los laat. Puur en levendig. Continu veranderend, waarbij het je in elk moment uitnodigt om mee te veranderen. Om mee te dansen op het ritme van het leven.


Focus is voelen en weten wat je echt nodig hebt in ieder moment, zonder afgeleid te woorden door je constant veroordelende gedachten en de verwachtingen van de maatschappij. Het is je hamer om goud te smeden, je vergrootglas om schoonheid waar te nemen die je niet eerder zag. Het is leren om echt te ervaren, te luisteren, te voelen, te kijken, te proeven, te ruiken. 


Maar focus is vooral het wapen op je reis naar innerlijke rust, want waar focus is ontstaat helderheid. Waar focus is ontstaat flow.


Bij vlijmscherpe focus voelt het alsof je één wordt met de wereld, alsof je samensmelt met hetgeen waar je op concentreert. En dit, precies dit, is het gevoel waar ieder mens zo diep naar verlangt. Eenheid. Samengesmolten met het complete geheel, waardoor simpelweg zijn genoeg wordt. Want als je één bent met de wereld, heb je niets meer van de wereld nodig om je voldaan te voelen.


Het is de rust die je in de buitenwereld zoekt, maar nooit echt vindt. Het is de zingeving die voortkomt uit jezelf te herkennen in iedere ervaring, hoe intens ook.

-------------------


Dit was mijn voordracht tijdens onze laatste retraite. Wil je ook eens de kracht van focus ervaren? Meld je aan voor één van onze retraites.28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page