top of page

DE 10 FASES VAN SPIRITUEEL ONTWAKEN

Het proces van spiritueel ontwaken, van aanleiding tot integratie

Hoewel ieder mens uniek is, lijkt het proces van spiritueel ontwaken voor ieder mens uit dezelfde fases in een zeer specifieke volgorde te bestaan. De onbewust opgedane inzichten die deze fases vormen komen voort uit het observeren van de realiteit, maar waar veel mensen geen enkel besef van hebben is dat deze fases je perspectief enorm kleuren. Makkelijker gezegd: In sommige fases zul je de wereld, jezelf, je lichaam en je gedachten ervaren als enorm prettig terwijl je in andere fases exact diezelfde dingen zult ervaren als enorm onprettig. En dat is exact wat het spirituele pad je leert: Dat jouw realiteit niets meer is dan jouw perspectief. Dat alle fases komen en gaan, maar niets zeggen over wat jij in diepste essentie bent. En daar ligt de grootste vrede: Compleet kunnen zijn met wat er op dit moment is, wetende dat niets in dit moment beperkt kan worden tot iets wat je jij kunt noemen.

 

En toch is het vaak extreem lastig om dit te doorzien terwijl je door één van de minder prettige fases gaat en je mind je probeert te laten geloven dat je gewoon depressief bent of een angststoornis hebt. Wat enorm kan helpen is weten dat het er allemaal bij hoort, het liefst zelfs met begeleiding van iemand die zelf al vaak heeft ervaren waar jij doorheen gaat! En daarom heb ik dit proces uitgeschreven. Hopelijk geeft het je de support om het proces te laten gebeuren en misschien zelfs te omarmen. Want uiteindelijk kan er maar één ding in de weg staan van het proces van spiritueel ontwaken en dat ben jij zelf.

1. De aanleiding

Je wordt nooit zomaar aangetrokken tot het spirituele pad. Sommige mensen hebben vanaf kleins af aan een sterke drang om er achter te komen wie ze zijn en waarvoor ze hier op aarde zijn. Maar vaak is er een crisis nodig, een periode waarin je het even niet meer weet. Een periode waarin je de onrust en het ongemak dat je ervaart niet meer kunt fixen met externe factoren. Burn-out, depressie, verslaving, rouwverwerking, een scheiding. Al deze gebeurtenissen kunnen aanleiding geven tot het besef dat de essentie van leven niet is dat je dacht dat het was. Het besef dat er een gapend gat van onvrede in je zit dat nooit meer gevuld kan worden door het zoeken naar vrede buiten jezelf. En tijdens deze crisis komen existentiële vragen naar boven zoals: “wat is eigenlijk het nut van dit alles?” of “Wie ben ik eigenlijk?”. Dit is het moment dat er interesse ontstaat in spiritualiteit, het in jezelf zoeken naar antwoorden, naar vrede. Misschien ga je mediteren, ga je psychedelica gebruiken, of ga je vooral heel veel lezen over spiritualiteit. Wat het ook is, de zoektocht is gestart.

2. De ontdekking van de Getuige

Na een tijdje met spiritualiteit bezig te zijn komt er uit het niets een inzicht: Wat jij bent staat los van je gedachten en je lichaam. Want er is iets dat gewaar is van je gedachten, dat gewaar is van sensaties in je lichaam. En je kunt nooit dat zijn waar je gewaar van bent. Dit is over het algemeen een fijne fase. Alsof er eindelijk een stukje van de puzzel is opgelost ga je alles wat er in je binnenwereld afspeelt iets minder serieus nemen en dat creëert een gevoel van vrijheid en van eenheid. Langzaam ga je ook de relatie zien tussen je mind en je lichaam: Gedachten hebben effect op hoe je je voelt en hoe je je voelt heeft effect op je gedachten.

3. De drie universele wetten

Maar naarmate je je gedachten en gevoelens meer als getuige waarneemt, wordt je ook bewuster van 3 universele natuurwetten die je tot dan toe nooit echt ingezien hebt:

1. Alles veranderd continu

2. Niets is daarom permanent bevredigend

3. Als alles continu veranderd kan er niets zijn wat jij ik kunt noemen
 

Je wordt je enorm bewust dat alles wat in je bewustzijn verschijnt ook weer vanzelf weg gaat. En dat is niet per se fijn! Want dat betekent dat wat je ook doet om je gelukkig te voelen altijd een tijdelijke oplossing is en dus altijd onbevredigend is. Deze fase manifesteert zich niet alleen mentaal, maar ook erg fysiek. Vage pijnklachten, spierspanningen, ongecontroleerde lichamelijke bewegingen en soms gewoon de behoefte om jezelf op te sluiten in je huis zijn allemaal kenmerken van deze fase. Daarnaast kunnen er uit het niets in het verleden opgelopen trauma’s omhoog komen in je bewustzijn die kunnen leiden tot intense emoties. Het is belangrijk om te beseffen dat dit er allemaal bij hoort en om het proces te blijven observeren vanuit het perspectief van de getuige. Knuffel die duivel in je hoofd, net zo lang totdat het een panda wordt. En dan uiteindelijk, na een vaak lange periode van onrust, breekt alles open.

4. De Roeping

Dit is het. Dit is het gevoel wat je heel je leven hebt gezocht. Je voelt je één met alles, compleet in flow met alles wat het leven je brengt. Gedachten, positief of negatief, smelten vanzelf weg als sneeuw voor de zon en je voelt je machtig, bijna goddelijk. Je voelt ineens een sterke roeping om jouw ervaringen te gaan delen en veel mensen gaan in deze fase “schreeuwen” dat iedereen hetgeen moet doen wat zij hebben gedaan om tot dat punt te komen, want de oorzaak-zoekende mind ziet yoga/meditatie/psychedelica/etc. als DE methode om je FANTASTISCH te voelen. Alles wat je proeft is lekkerder, alles wat je ziet is mooier en ineens heb je weer zin om je volledig te laten gaan in al het lekkers wat de wereld te bieden heeft. Maar zoals we in de vorige fase gerealiseerd hebben veranderd alles continu. Dus helaas ook deze fase.

 

5. De Donkere Nacht

En dan ineens slipt alles uit je handen. Dat goddelijke gevoel, die flow, die eenheid. Hoe hard je het ook probeert, alles wat je doet om het vast te houden werkt averechts. Je begrijpt het leven niet meer. Waarom proberen mensen zich constant te bevredigen met seks, drugs, contact, feestjes, films? Het is gewoon niet logisch. Je begint alle manieren om je beter te voelen compleet te verafschuwen en bent je zo bewust van het feit dat alles onbevredigend is dat dit tot op een existentieel niveau pijn kan doen. Want wat heb je aan het leven als alles zo onbevredigend is? Je ervaart angst uit het niets, misselijkheid, je voelt je zwak en je wil je vooral terug trekken in je eigen wereld want geconfronteerd worden met de realiteit doet simpelweg te veel pijn. Het is alsof je als permanent ikje rondloopt in een wereld van constant veranderende en daarom enorm onbevredigende objecten: Intens pijnlijk. En dat is wat er ingezien moet worden: Dat jij helemaal geen permanent ikje bent. Dit is een fase waarin je beslissingen kunt nemen waar je later spijt van kunt krijgen. Want je werk voelt zinloos, je relatie voelt zinloos en zelfs je leven voelt zinloos. En daarom is het essentieel om de fase te zien voor wat het is: Gewoon een fase. Een fase die je moet beleven om in te zien dat hoe hard je ook vecht, de 3 universele wetten er altijd zullen zijn. En dat het enige wat je kunt doen om het dragelijk te maken is ze te gaan omarmen, in plaats van er tegen te blijven vechten. Dus ben lief voor jezelf, Wat er ook in je bewustzijn omhoog komt, knuffel het met alle liefde die je in je hebt. Zonder het te willen veranderen, want eindelijk zie je in dat weerstand tegen dit moment de oorzaak is van ontevredenheid.

6. De Acceptatie

En dan, uit het niets, begin je vrede te krijgen met de onprettige gevoelens en gedachten die in het rond vliegen. Er is vrijwel geen weerstand meer tegen uitdagingen die het leven je biedt. Deze fase is een stuk minder extatisch dan de roeping, maar toch prettig. Prettig zoals een koud glas neutraal water lekker kan zijn. Eindelijk stop je met weerstand bieden tegen de 3 universele wetten, want je beseft je dat deze nu eenmaal onderdeel zijn van jouw realiteit. Jouw realiteit dat uit niets anders bestaat dan het constant komen & gaan van geluiden, beelden, gedachten, emoties, geuren, smaken en lichamelijke sensaties in je gewaarzijn. En je beseft dat jij als het ware observeert hoe dit allemaal gebeurd en hoe dit in jouw mind gevormd wordt tot een realiteit.

In de acceptatie fase kan wederom een intense mate van flow ontstaan waarin je je realiseert dat alles vanzelf gebeurd en dat jouw invloed nihil is. Je perceptie wordt wijd, kleuren worden helder en je voelt je open. Later in deze fase kan je perceptie gaan flikkeren, alsof het niet alleen losstaande objecten zoals gedachten zijn die komen en gaan, maar je complete realiteit. En dit is nodig om het laatste stukje van de puzzel in te gaan zien.

​7. De Ontwaking

Tussen alle objecten die komen en gaan zit een leegte. Een moment waarin er even niets is. En op een of andere manier is juist dit moment van leegte enorm intrigerend. En dan, tijdens welke activiteit dan ook, ben je ineens een nanoseconde weg. Er is ervaring maar niemand om de ervaring te observeren. En dit is de ontwaking. Het moment waarna jouw perspectief en dus jouw realiteit nooit meer hetzelfde zal zijn. Want tijdens deze nanoseconde van afwezigheid heeft jouw onbewuste brein ingezien dat er nooit een permanent ikje geweest is, en dus wat jij bent eigenlijk een stukje is van een veel groter geheel. En dat is een inzicht die zo sterk is dat je er letterlijk van kunt schaterlachen. Zo sterk is de bevrijding die je op dat moment voelt. Vanaf dat moment ben je ontwaakt wat wil zeggen dat je nooit meer zo in je eigen identiteit kunt geloven als dat je dat voorheen deed. En dat gaat gepaard met een aantal enorm positieve voordelen die een gigantisch effect kunnen hebben op jouw leven en vooral je omgeving! 

 

Integratie


En hier stoppen vaak de verhalen van ontwaakte mensen. Want ontwaking is het einde van alle struggle in je leven is helaas het geloof dat we hier hebben. Maar een ontwaking is pas het begin! Na de ontwaking komt de integratie en die periode is misschien nog wel intenser en tegelijkertijd waardevoller dan de ontwaking zelf.

8. De Extase golf

Holy Buddha, wat voel je je goed! De bevrijding is zo enorm dat je uren, dagen of zelfs weken lang kunt nagloeien van deze magische ervaring. Je energie lijkt ongelimiteerd en waar je ook je aandacht  op richt, het lijkt zich vanzelf te manifesteren zonder enige vorm van moeite. Stressvolle gebeurtenissen in je leven vallen van je af en er ontstaat een ongekende liefde voor deze planeet en haar bewoners. Als je op een meditatiekussen gaat zitten en je doet je ogen dicht ben je gelijk in de flow en het liefst zou je aan de hele wereld willen vertellen dat jij HET gevonden hebt wat iedereen zoekt. Maar hopelijk doe je dat niet, want na iedere gouden berg komt altijd een diep dal.

9. De Depressie golf 

En dit dal is compleet anders dan het dal dat je hebt ervaren in de donkere nacht. Waar je je tijdens die fase vreemd en een beetje alien voelde, voel je je tijdens deze fase een piepklein zwak mensje. Emoties en gevoelens van twijfel, haat, eenzaamheid, jaloezie en de drang om je terug te trekken kunnen tegelijk of om de beurt verschijnen. Motivatie om iets te doen aan meditatie of andere vormen van bewustwording zijn lager dan ooit te voren en het liefst zou je in een grot gaan zitten en de hele dag slapen om hier zo snel mogelijk uit te komen. Gedachten schieten door je hoofd als machine geweer kogels en zijn zo snel dat ze vaak nog niet eens afgemaakt worden. Je borst kan soms voelen alsof het gaat ontploffen en er kunnen golven van intense energie door je lichaam stromen die het soms moeilijk maken om normaal te bewegen. En ondertussen probeert de mind chocola te maken van alles wat er gebeurd! Geloof de gedachten niet, want de mind kan geen redenen bedenken waarom dit gebeurd. Dit proces gaat voorbij de menselijke ratio.
 

Hoe ontwaakt en vrij je je in de extase golf voelde, zo menselijk en opgesloten voel je je nu. En dat is goed! Want als een rups die in zijn cocon kruipt heb je deze tijd nodig om langzaam te transformeren tot een sterkere versie van jezelf. Een versie die zich niet meer zo laat beïnvloeden door buitenaf. Die weet dat er altijd iets is dat sterker is dan zichzelf en zich laat dragen door die bron. Maar voor je daar bent, moet je door deze periode heen.
 

Zie het als een ui, waarvan nu een laag is afgepeld. Maar deze laag van de ui zit vol met conditionering, beperkte overtuigingen en filters die op jouw oude perspectief geplaatst werden. En helaas moet dit alles allemaal omhoog komen om te helen. Omhoog komen en vooral omarmd worden met die nieuwe kracht die je nu in je hebt. Dus laat het gebeuren. Huil zoveel als je wil, doe niets als je niets wil doen. Slaap als je wil slapen. Maar zoek alsjeblieft hulp bij mensen die deze periode hebben ervaren als het je even teveel wordt, want het kan voelen als een slagveld in je lichaam en hoofd. En dan, na een paar dagen, weken, of maanden komt er eindelijk balans.

 

Meer weten over deze fase? Check deze Engelstalige video die ik erover heb gemaakt.
 

10. De Ontwaakte Realiteit

Langzaam beginnen er tussen de vlagen van contractie, pijn en depressie steeds meer vlagen van expansie, openheid en vreugde te verschijnen. Het lijkt alsof er een oorlog in je mind en lichaam gestreden wordt tussen je oude en nieuwe realiteit. Alsof een deel van je mind nog vast wil houden aan de oude realiteit en er alles aan wil doen om je daar in te houden, terwijl een ander deel de voordelen inziet van minder zelf-focus. En dit uit zich in vlagen die op een dag best een aantal keer kunnen veranderen van een geweldig gevoel naar een absoluut verschrikkelijk gevoel. En dat is oké, want dat is het proces dat je mag gaan omarmen.
 

En dan, uiteindelijk, ontstaat er balans. Je oude perspectief is compleet vervangen door het nieuwe perspectief en eindelijk kun je volledig uit je cocon kruipen en je vleugels uitspreiden als een sterkere versie van jezelf. Een versie die voortaan een kracht bij zich heeft die zich nooit meer zo diep laat raken door stressvolle en pijnlijke ervaringen in je leven. Geniet! Maar vergeet niet dat dit pas de eerste gradatie is van ontwaking. Er zijn er nog velen en allemaal brengen ze je nog dichter bij de bron en de waarheid. Vroeger of later zal deze waarheid weer aan je beginnen te trekken en dan begint deze volledige cyclus weer opnieuw, dit keer met nieuwe uitdagingen die mogelijk nog intenser zijn. Maar wat er ook gebeurd, jij kunt het aan! Want je hebt ingezien dat weerstand tegen de realiteit de oorzaak is van je ontevredenheid.

Dat dit je de handvaten mag geven om dit moment volledig te gaan omarmen!

Liefs,

Pim Vermeulen

Heb je vragen? Boek een gratis kennismakingsgesprek. Of wil je de stilte zelf komen ervaren? Meld je dan aan voor een one day retreat!

Deze blogs zijn ook interessant voor je

No posts published in this language yet
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page